Betong vid gjutning av betongplatta

Categories: nyheter


Källa: Tjällden
Man har olika betongsorter att välja bland när man ska gjuta en betongplatta (platta på mark). Priset du behöver lägga ner på din platta på mark beror således mycket på vilken kvalitet och mängd betong man använder.

Torrbruk som är färdigt att använda

Man kan säga att torrbruk är ett namn som används på ett antal olika halvfabrikat av sand och cement som man sedan bara behöver tillsätta vatten till. Kvaliten på cementen är mycket jämn och man har även andra fördelar, såsom längre lagringstid än för enbart cement.

Torrbruk kommer normalt i cementsäckar som väger c:a 25 kilo.

Torrbetong är det vanligaste formen av torrbruk. Det finns att köpa i princip överallt och används mycket till gjutning av mindre husgrunder där man klarar sig med att blanda för hand. Torrbetong används till mycket annat också. Det kan användas till exempelvis betongreparationer, eldfast sten, olika betongblock mm.

När hållfastheten behöver vara mycket god väljer man C35 eller så blandar man i ett par kg vanlig cement. Till gjutningar som behöver normal hållfasthet såsom vid gjutning av en så kan man dryga ut bruket med 25% grov sand.

Lätt torrbetong

Lättbetong väger inte lika mycket som normal betong, c:a hälften. Den passar utmärkt till arbeten såsom gjutning av sulblock, u-block eller mindre badrumsgolv.

Betong består i slutändan av cement, vatten och en mängd tillsatser. Man kan tillsätta en stor mängd tillsatser som ger betongen en mängd olika egenskaper. Exempel på egenskaper som tillsatser ger är att den
– gör betongen mer lättberarbetad
– gör betongen starkare
– gör att betongen får en bättre flytbarhet
– gör att betongen härdar snabbare
– gör att betongen blir mer självutjämnande (typ flytspackel)
– gör att betongen expanderar för att fästas hårdare ihop med någonting, t.ex. staketförankring, skruv mm.

Comments are closed.

© Copyright - Pris på Betong